Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce este rahitismul si ce ar trebui sa stim despre el ?
#1
 
Rahitismul este o boala care apare la caini, atunci cand nu primesc alocarea corecta de substante nutritive, cum ar fi vitaminele A, D, E sau sau calciu. Lasat netratat, rahitismul poate duce la anomalii scheletice, cum ar fi deformari pelviene, curbura spinarii, deformari flexurale carpo-metacarpiene.

Vitamina D este sintetizata de ficat, dar cea mai abundenta sursa de vitamina D este chiar lumina solara. Cand cainele este expus la lumina solara, razele ultraviolete ajuta la conversia precursorilor vitaminei D in vitamina activa D din organism. Procesul de conversie incepe chiar in stratul exterior de piele. In cazul in care cainele primeste alimente bogate in vitamina D, aceasta va fi sintetizata in ficat si apoi transferata la rinichi. Daca organismul este sanatos si complet functional, atunci substantele finite vor actiona exact ca niste hormoni, ajutand la regularizarea nivelului de calciu si fosfati care ajung in oasele cainelui si in structura scheletica.
 
[Imagine: Rickets1_zps4f99217e.jpg]
 
Daca sunt conditii preexistente in organismul cainelui care reduc nivelul de digestie sau capacitatea de absorbtie, atunci cainele nu va reusi sa absoarba vitamina D corespunzator din intestine. Tocmai de aceea lumina solara este vitala pentru acest proces si cainele trebuie sa primeasca lumina naturala din plin, pentru a preveni rahitismul.
 
[Imagine: Rickets2_zps395b2b85.jpg]
 
Rolul major al acestei vitamine este sa regleze absorbtia de calciu si fosfor in organism. Majoritatea cainilor adora sa stea in soare, chiar si in zilele de canicula, tocmai pentru ca este un instinct natural pentru ei. Daca nu au acces la vitamina D suficienta de la soare sau din alimentatie, pot aparea numeroase probleme. Nivelul de calciu si fosfor din sange poate sa scada dramatic, si atunci alti hormoni din organism incep sa elibereze mineralele din oase in fluxul sanguin, cauzand rahitismul. 

O alta urmare poate fi si legata de glandele paratiroide. Acestea pot sa isi sporeasca activitatea pentru a incerca sa compenseze pentru mineralele pe care oasele le pierd, insa rezultatul final este o pierdere si mai mare de minerale, in tentativa oaselor de a le reabsorbi. Glandele paratiroide sunt 4 glande mici, situate cate doua pe fiecare parte a gatului, si rolul lor principal este de a ajuta la echilibrarea nivelului de calciu si fosfor din organism.

Rahitismul este de multe ori cauzat si de deficiente de calciu sau fosfor. Este o problema frecventa la cainii ce nu primesc nutrientii necesari si care nu sunt scosi suficient de mult la lumina solara.
 
[Imagine: Rickets3_zps0af7d5e5.jpg]
 
Este o problema frecventa la cainii care pun in greutate mai mult decat ar fi normal pentru varsta lor, si greutatea apasa pe picioarele din fata. 

Articol adaptat si scris de catre echipa amstaffclub.ro
Lucrurile nu se intampla asa deodata, tre' sa le faci sa se intample de fiecare data.
RăspundeSăritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)
Change Theme